Vesti

Septembar 2017.
BlackBerry

 


BlackBerry KEYone

Miroslav Nikolić

Naime, nakon odluke kanadske firme REM (vlasnika BlackBerry brenda i proizvođača istoimenih telefona) da preusmeri većinu svojih proizvoda na Android operativni sistem, sa prethodnog, "domaćeg", BBOS-a, bilo je nejasno šta će se desiti sa glavnim svojstvima uređaja ove marke, imajući u vidu da su Android telefoni uglavnom "čiste" touchscreen kreacije, sa prednjom stranom gotovo potpuno pokrivenom ekranom, gde prostora za posebne dodatne hardverske elemente nema mnogo? Pored toga, inkorporacija sigurnosnih sistema u Google-ov mobilni OS takođe je morala izgledati kao ozbiljan izazov, znajući da je Android i sam još od verzije 5.0 "napakovan" mnogim bezbednosnim sistemima, sa kojima nije valjalo ući u interferenciju...


bbkyeone2_s.jpg


Prvi BlackBerry na Androidu, model Priv, bio je po mnogo čemu jedinstven: slajder čijim se izvlačenjem dolazilo do fizičke tastature, imao je mnogo vrlina, izazvao je dosta pažnje po pojavljivanju, ali nije ostavio dublji trag – pritom, on svojom formom ipak nije nosio onaj pravi duh istinskih BlackBerry uređaja. Naredna dva modela, DTEK60 i DTEK50, izrađeni od strane TCL-a (vlasnika i brenda Alcatel), više su delovali kao "standardni" Androidi, i pojavila se bojazan da se možda starom, dobrom konceptu BlackBerry neće ni vraćati. Ipak, KEYone je to – srećom – demantovao!Radi se o telefonu koji umnogome podseća upravo na ono što BlackBerry oduvek i predstavlja – u stvari, da je ekran ovog modela horizontalne orijentacije (umesto vertikalne, kako jeste), mogli bismo reći da potpuno oslikava legendarne uređaje koje su svi priželjkivali. Ipak, sličnosti je mnogo, a i sigurnosni aspekti, kao i oni vezani za produktivnost su tu: dobili smo, dakle, pun paket poslovnih karakteristika, ali u novom ruhu, i sa savremenim operativnim sistemom, koji bi trebao i "obične" korisnike da privuče u većoj meri. Da li to i KEYone može? Pozabavili smo se ovim pitanjem, i mnogim drugima, te na narednim stranama možete videti mnoge naše zaključke po tom pitanju...


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje u kom dolazi KEYone prilično je elegantno i sadržajno: tekstura same kutije ozbiljne, tamno sive boje, nagoveštava da se u njoj nalazi nešto pažljivo upakovano i dragoceno. Oprema je, rekli bismo, adekvatna: tu su iglica za otvaranje SIM-slota, uputstva za korišćenje uređaja, adapter za struju, USB-type-C kabl, kao i slušalice, praćene dodatnim nastavcima različitih veličina, da "pokriju" širi opseg veličine ušiju korisnika. Možda bi poneki izbirljiviji ili zahtevniji kupac poželeo da u kutiji nađe i neku silikonsku futrolu, no ne smatramo to velikim nedostatkom.


bbkyeone20_s.jpg


Dodatni razlog za to leži u kvalitetu izrade ovog telefona i osećaju koji on pruža dok boravi u šaci korisnika. Prosto, iako silikonske futrole i slične zaštite mogu mnogo da pomognu u raznim situacijama, stiče se utisak KEYone zaista nije telefon koji bi se oštetio tek tako, te da su mu trajnost i izdržljivost među vrlinama. Istina, postoje određeni nezavisni istraživački poduhvati koji otkrivaju da nespretna savijanja mogu ovaj smartfon da oštete prilično ozbiljno, ali radi se o nečemu što sumnjamo da će dešavati često u svakodnevnoj upotrebi. Uz to, pročulo se i da su iz BlackBerry-a reagovali nakon otkrivanja ovog propusta, te će on biti otklonjen sa narednim serijama.


bbkyeone5_s.jpg


Solidnom utisku prilikom držanja telefona pomažu pre svega kombinacija metalnog okvira i vrlo na dodir prijatne, gumene pozadine telefona. Takođe, staklo prednje strane i fizička tastatura su uklopljeni odlično sa prvopomenutima, kako u pogledu perfektno izvedenih spojeva, tako i u estetskom smislu – zaista nam se sviđa kako KEYone izgleda, kombinujući robusnost i elegantni, poslovni izgled. Uostalom, sama različitost u odnosu na 95% današnjih smartfona nosi sa sobom određenu draž...


bbkyeone13_s.jpg


Ergonomija je još jedan detalj na kom inženjeri BlackBerry-a zaslužuju pohvale, mada verujemo da su ovom pitanju i posvetili vanredno mnogo pažnje, uz eventualne prototipove koji nisu usvojeni kao finalna verzija. Naime, kada se donese odluka o postojanju fizičke tastature na telefonu na kom ekran svakako igra glavnu ulogu, mora se imati u vidu da displej ne sme biti prevelik (zbog krajnjih dimenzija uređaja), ali ni premali (imajući u vidu sve prisutniji trend porasta ekrana na savremenim smartfonima). Na kraju, mislimo da je kombinacija koja je i puštena u proizvodnju dobitna – ekran nije premali i svakako je upotrebljiv za većinu uobičajenih radnji na Androidu, dok je ceo telefon ostao ispod 15 cm dužine i 7.5 cm širine, nudeći tako pomenutu korektnu autonomiju. Debljina od skoro jednog centimetra ovde zapravo deluje kao možda najproblematičnija dimenzija, ali kako su ivice telefona fino zaobljene, i to pitanje je tretirano odgovarajuće.


bbkyeone9_s.jpg


Tastatura je sjajna. Kratko-jasno. Brzina kojom se kuca na njoj čak je nešto i slabija u poređenju sa virtuelnim tastaturama, posebno usled korišćenja "tab" tastera za kucanje dodatnih simbola nacrtanih na dugmićima (dugi pritisak je ostao rezervisan za velika slova), ali razlika je svakako zanemarljiva, a osećaj je fenomenalan... Ostavimo čak nostalgiju po strani, i dane kada je telefona sa QWERTY tastaturama bilo mnogo više: vrlo je zadovoljavajuće imati taktilni osećaj prilikom kucanja, a i sama preciznost (u smislu "promašivanja" odgovarajućih dugmića) je bolja. Potrebno je neko vreme za navići se potrebu da se dugme pritisne, umesto samo ekran dodirne, ali vredi, i svako kucanje makar i najkraće poruke na KEYone uređaju postaje pravo uživanje... Uz to, u spacebar je sakriven čitač otiska prsta – prigodna lokacija, a i na njegovo pozicioniranje nije utrošen dragoceni prostor.


bbkyeone17_s.jpg


Ono što pored kucanja takođe iziskuje kraće privikavanje je pozicija navigacionih tastera. Za razliku od uobičajenih postavki na Android telefonima, gde su tasteri "ispod" svega, a najčešće ispod same tastature (kada je vidljiva), bilo da su on-screen, kapacitivni ili hardverski – kod KEYone su između ekrana (i ostalog sadržaja na njemu) i tastature. U početku to ume da dovede do slučajnog pritiskanja nekog od taster tokom kucanja, ali nakon perioda privikavanja (par dana), ispostavi se da je ovaj položaj prilično ugodan, jer prilikom korišćenja navigacionih tastera, palac ne mora da izvodi vratolomije, i savija se skroz do dna uređaja.


bbkyeone15_s.jpg


Sa donje strane telefona, nalaze se otvori za zvučnik, koji ume da bude vrlo glasan, kao i za mikrofon. Između njih je ulaz za type-C USB-kabl. Ako ste se uplašili u vezi toga, niste trebali – i 3.5mm ulaz je tu, samo sa gornje strane, gde mu društvo pravi samo sekundarni mikrofon. Sa leve strane telefona je samo Power button, dok su desno otvor za kartice, Volume rocker i Convenience button. U pitanju je dugme kome se može dodeliti radnja po želji, o čemu ćemo više pisati u odeljku o softveru.


bbkyeone16_s.jpg


Najzad, pozadi jedan veliki BB logo krasi sredinu gumene površine, dok modul kamere viri u odnosu na ostatak stražnje površi, ležeći jednim delom i na gornjem delu metalnog okvira. Dual-LED blic je odmah do njega. Sekundarna kamera je iznad ekrana, oivičena povećim staklenim izrezom u gornjem delu metalnog rama, slično kako je urađeno i sa senzorima osvetljenosti i udaljenosti. Zvučnik za razgovore je skriven iza malenih rupica, ali je u upotrebi vrlo ubedljiv, a na radost mnogih eventualnih korisnika – tu je i LED lampica za notifikacije, vrlo koristan detalj.

 

Pretraga sajta

B2B Portal Login
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Ako niste član našeg B2B portala možete to lako postati. Dovoljno je da popunite pristupni formular!

Gde kupiti?

Upoređivanje
Nema atrikla za uporedjivanjeWeb cenovnik
Ovde možete preuzeti aktuelni web cenovnik na svoj računar. Cenovnik je u PDF formatu.
Download
 
   
Naslovna       |       O nama       |       Ponuda       |       Kontakt
copyright ACR Mobile 2016.